tiistai 27. maaliskuuta 2018

Elämäni musiikkina

Nonnulan Jonna on haastanut minut kertomaan omasta musiikkisuhteestani iät ja ajat sitten. Tämä onkin roikkunut luonnoksissa luvattoman pitkään, unohtuneena pölyyn. Kuolleen hevosen potkimista kenties, mutta koska aihe on sattuneesta syystä minulle suht läheinen, päätin tehdä jutun loppuun ja julkaista. Kuvia tässä nyt ei ole, pelkästään linkkejä videoihin. Koska asialinja jne.

Kappaleita syntymävuodeltasi.  No enpä voi kehuskella, että 1990 olisi ollut kova musavuosi, ainakaan jos listoja tuijottaa. Syntymäpäivänäni ykkönen oli Madonnan Vogue, muita hittejä oli mm. Raptorin Oi beibi, Technotronin This Beat Is Technotronic ja Alannah Mylesin Black Velvet. No on siellä Sinead O'Connorin Nothing compares 2 U, joka onkin yksi lapsuuden, ja miksei nykyisyydenkin, lemppareita.



Laulu, jota äitini lapsuudessani minulle lauloi.
Piti oikein pistää äitille viestiä, sillä en suorilteen muistanut. Sen muistan, että minulle laulettiin paljon kun olin lapsi. Erillisiä kappaleita en enää tahdo muistaa.


Musiikkia, jonka muistan lapsuudestani. Suomalaisen gospelkuoro Jakarandan tuotanto on koodattu aika syvään. Kuka lohduttaisi Nyytiä -musiikkisatu on vieläkin kova sana. Helluntaimusiikki. Monet lastenkasetit, kuten Röllit. Disney-musiikki. An Evening in December -joululevy. Vanhempieni tekemät biisit.  Madonnan Frozen iski lekavasaran tavoin, kun näin musavideon MTV:ltä. (Tuo oli sitä aikaa, kun MTV oli oikeasti musiikkikanava. Mietiskelin kyseistä biisiä tässä hetki sitten, ja tajusin, että se on taatusti yksi eniten esteettiseen tajuuni vaikuttaneita juttuja koskaan. Aika hassua.) Michael Jacksonin Black or white ja Billie Jean olivat myös kova juttu. Spice Girls sitten vähän isompana. Mikko Kuustonen. Exit. Mahalia Jacksonin Silent night, holy night. Jostain syystä Smells like teen spirit ajoittuu minulla aika varhaisiin muistoihin. Ala-asteen lopussa Anssi Kelan "Nummela", Ultra Bra, The Beatles. Muistan ihan valtavan määrän musiikkia ja biisejä lapsuudestani, enkä todellakaan ala listata kaikkea. Meillä soitettiin paljon levyjä, musisoitiin, ja lisäksi seurakunnassa sekä koulussa laulettiin paljon. Musiikki onkin ollut alusta asti valtava osa elämääni. Minua on kylvetetty siinä.








Kappaleita ensimmäisiltä omistamiltani tallenteilta. Ensimmäinen ostamani levy oli Exit-yhtyeen "Kello käy." Se on minulla vieläkin, aivan törkeän kova albumi! En muista muita levyjä yhtä hyvin, mutta Nylon Beatin "Satasen laina" taisi löytyä levyhyllystä. En ole ihan varma miksi, koska en koskaan ollut mikään Naikkari-fani.






Kappaleita ensimmäisiltä itse hankkimiltani tallenteilta. Ks. Ylempää.

Musiikkia teini-iän tuskassa. Ahaha! Nyt lähtee! NIRVANA oli käsittämättömän kova sana. Myös Sex Pistols, The Ramones ja punk-skene yleensäkin kolahti. Samalla tykkäsin folkkitouhuista ja olin olevinani suurikin Dylan-ymmärtäjä. U2 iski siinä 14-vuotiaana. The Beatles tietty, se oli maailman isoin juttu monta monta vuotta. Led Zeppelin. Tori Amos, Kate Bush, Joni Mitchell, Björk. Proge-hommat siinä lukioikäisenä, erityisesti Jethro Tull ja Pink Floyd. Liekki. David Bowie. Kuuntelin teininä aivan törkeän paljon musiikkia. Varmaan paljon jää mainitsematta, mutta nämä ovat isoimpia nimiä. Kaikki muut ovat seuranneet mukana, mutta Nirvanaa ja Sex Pistolsia en enää jaksa. Hyi, ei vaan pysty.










Lempimusiikkiani viiden vuoden takaa. Rajaton, Joose Keskitalo, Tori Amos, Kate Bush, Dave Lindholm, Scandinavian Music Group, Stevie Wonder, Sufjan Stevens, bulgarialainen naiskuorolaulu, Prince...







Laulut, jotka kuvaavat viimeisintä parisuhdettani. Skippaan tämän syystä ja toisesta.

Elämääni kuvaavat laulut. Scandinavian Music Groupilla on pari kappaletta, joissa on sanoitettu oivallisesti minua. "Se sitä ja se tätä," "Mustana, maidolla, kylmänä, kuumana" sekä "Lopulta olemme kuitenkin yksin." Sofia Karlssonin "Flickan och kråkan," David Bowien "Heroes," The Beatlesin "Blackbird." Olisihan noita aika paljon, tässä nyt päällimmäisenä mieleen tulevat.








Elämäni tärkeimmille ihmisille. Bruce Cockburnin "Love Song" on uusi löytö, mutta teksti ja ihana melodia nappasivat heti kiinni.


Laulu, jonka haluan omistaa blogini lukijoille.  Käytän tilaisuuden hyväkseni, ja omistan teille itse tekemäni coverin J.Karjalaisen kappaleesta "Vuokses sun." En ehkä suhtaudu teihin lukijoihin ihan näin pakkomielteisesti kuin laulun kertoja, mutta ootte te kivoja. Kiitos kun hengaatte mestoilla!<3<3


Kappale, jonka omistat hänelle, jolta haasteen sait. Jonna olet ihan mahtava nainen! Valitsin tämän biisin ihan intuitiolla, mutta toivottavasti se kolahtaa. Minuun ainakin. Pelkkää lovee!


Ja BONUS! Lempikappaleesi tällä hetkellä. Minulle kovin rakkaan artistin Sufjan Stevensin "Mystery of love." Tässä tekstissä jotenkin tiivistyy jotain sellaista, jota en ole osannut sanoittaa.
Ja koska huijaan mielelläni, myös Hilliard Ensemblen ja Jan Garbarekin "Parce mihi domine", joka menee minulla luihin ja ytimiin, ja rauhoittaa kun tuntuu, että pulssi on liian kova.



Huh, siinä musiikkia. Onko joukossa tuttuja juttuja? Entä löysitkö jotain uutta? En haasta tähän ketään, mutta jos koet sisimmässäsi halua tehdä haasteen, niin pliis tee! Minua kiinnostaa myös muiden ihmisten musiikkimaku, sillä se jos mikä kertoo ihmisestä jotain merkittävää. Mitä se minusta paljastaa, sen jätän teidän arvioitavaksenne. Hähä.

8 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Meillä onkin osittain samanlainen musiikkihistoria, mutta mä tykkään yhä edelleen Nirvanasta :) Tosin löysin yhtyeen lopputeini-iässäni, hahaha :D Voisinkin tehdä tän itsekin. Aion kuunnella ajan kanssa nämä sun listaamat kappaleet läpi, aloitin tuolta loppupäästä ja voi vitsit, tuo Moralesin kappale oli UPEA ja todellakin rauhoittava! Ja nyt on pakko päästä myös katsomaan Call Me By Your Name leffa, jossa on tuo Mystery of Love ^_^ Sekin oli superkaunis!

    Onko sulla muuten sitä, että kuuntelet tiettyinä vuodenaikoina tiettyjä yhtyeitä? Mulle iskee keväisin hirveä triphop-kuume, ja Massive Attack ja Leftfield kuuluvat aina kevääseen. Air on yksi mun suuri rakkaus, ja on sellaisen kuuman, paahteisen kesäillan musiikkia. Kun aurinko on laskemaisillaan, mutta kuitenkin vielä paahtaa, ilma on täynnä hiekkapölyä ja heinäsirkat sirittävät kilpaa ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä! Mahtavaa! Ja tee, nyt vasta innostuinkin lukemaan! :) Call me by your name on vielä näkemättä, mutta pitää mennä katsomaan asap. Kuulemma muutenkin upea leffa.

      Mulla on todellakin vuodenajan mukaan vaihteleva musamaku. Keväällä alan kuunnella "ilmavaa musaa", eli folkkia ja jotain elektronissävytteistä. Tänä keväänä FKA Twigs on kova sana. Kesällä kuuntelen paljon folkkia ja suomimusaa, esim. Ankia ja SMG:n vanhempia levyjä. Syksyllä taas kaikkea tummasävyistä, oli se sitten rokkia tai poppia. Tori Amosin Night of the hunters on yksi parhaista syyslevyistä. Talvisin aika paljon new wavea, jostain syystä. :D Air on mulle aika vieras, pitääkin ottaa tarkempaan syyniin!

      Poista
  2. Tää oli kiva ja Kate Bush on vaan ihan paras. <3 Ihanaa pääsiäistä Fanni <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kate Bush on mulle niin tärkeä artisti, ettei sanat riitä. <3 Kaunista pääsiäistä!<3

      Poista
  3. Samaa mieltä, että musamaku kertoo paljon ihmisestä. Vois ehkä tehdä tän joskus itekin, kunhan kerkiää.

    VastaaPoista
  4. Ois kiva lukea sunkin musahistoriasta! :)

    VastaaPoista
  5. Oih <3 Tuo kappale <3 <3 Kyllä kolahti, kiitos ihana Fanni! <3

    Oli tosi kiva kun teit tämän! :) Tätä haastetta oli ihana lukea <3 <3

    VastaaPoista

Kiva kun kävit!