perjantai 17. elokuuta 2018

Do It Yourself: Pyykinpesuaine ja pyykkietikka

Itse tehtyjen pesuaineiden saaga jatkuu! Tällä kertaa vinkkaan pyykinpesuaineesta. Tämä on mielestäni se todellinen jackpot. Nimittäin tällä tulee puhdasta ja raikasta pyykkiä, etenkin jos koneeseen lurauttaa myös pyykkietikkaa! Reseptin bongasin astianpesuaineen tavoin Trashless-blogista.  Tällä reseptillä tulee noin 3 litraa pesuainetta, eli ei ole hinnan kirossa elää vähän ekologisemmin. Valmistaminen on helppoa ja nopeaa.



Mitä tarvitaan? 

Iso kattila
3 l vettä
100 g Marseille-saippuaa
3 rkl ruokasoodaa
Suppilo
Puulasta / iso puuhaarukka
Purkki tai pullo pesuainetta varten
n.7 tippaa eteeristä öljyä (ei ole pakollinen)

Ohjeet


1. Raasta Marseille-saippua tavallisella raastimella samalla tavalla kuin tekisit porkkanaraastetta.

2. Kiehauta 2 litraa vettä kattilassa ja lisää saippuaraaste. Sekoita puulastalla kunnes saippua sulaa.

3. Lisää ruokasooda ja sekoita.

4. Lisää loput vedestä ja sekoita. Sammuta liesi.

5. Lisää halutessasi n. 7 tippaa aromaattista öljyä. Esim. laventeli tai sitruunaruoho sopivat hyvin pyykille. Itse pistin joukkoon piparminttua ja petitgrainia.

6. Kaada seos ämpäriin (tai johonkin toiseen suureen astiaan) ja anna sen olla siinä yön yli.

7. Aamulla seoksen pinta on todennäköisesti kovettunut. Sekoita seos sauvasekoittimella tai käsin. Voit halutessasi lisätä hieman vettä, jos koostumus vaikuttaa paksulta. (Tämän suosittelen tekemään tässä vaiheessa! Myöhemmin hankalampaa!)
8.Kaada seos sille tarkoitettuun pulloon / astiaan. Voit kierrättää käyttöön tyhjentyneen pesuainepullon. Itselläni ei sellaisia ollut, joten ostin ihan lasipulloja, sellaisia metallikorkkisia ja isoaukkoisia. 

9. Pyykkiä pestessäsi ravista ensin pesuainepulloa- / purkkiasi. Mittaa pesuainetta saman verran pyykkikoneeseen kuin tavallista nestemäistä pesuainetta. 

--


Lisäksi olen alkanut käyttää pyykkietikkaa. Siitähän on meuhattu siellä täällä jo pitkään, mutta vasta nyt loikkasin itse mukaan vaunuun. Huuhteluainehan on monesti vähän turhaa, tai ainakin meidän taloudessa. Mutta olen pitkään kaivannut sen tuomaa pehmeyttä ja tuoksua, etenkin lakanapyykkiin. Joten hokatessani, että pyykkietikkaa käytetään huuhteluaineen tavoin, olin oikein tyytyväinen! Pyykkietikkaan lisätään tuoksua: eteeristä öljyä tai jotain muuta tuoksuöljyä (itselläni on Lidlin halpoja tuoksuöljyjä, jotka ovat vähän skeidaa muuten, mutta olen niilläkin koklannut tuoksuttaa etikkaa. Nekin toimivat, sikses...) Tekstiileihin ei jää etikan tuoksua, mutta sen sijaan pieni häivähdys pyykkietikkaan lisättyä tuoksua. Mutta sekin mietona, riippuen toki miten avokätisesti sitä öljyä joukkoon holvaa.


Netti on reseptejä pullollaan, ja valmiita sekoituksiakin voi ostaa. Itse teen homman toistaiseksi yksinkertaisemmin: heitän väkiviinaetikkaa pesukoneen huuhteluaineosioon noin puoli desiä, ja perään muutaman tipan eteeristä öljyä. Helppoa kuin heinänteko. Väkiviinaetikkaahan kannattaa ostaa samantien sellainen iso leka, tulee pitkässä juoksussa halvemmaksi. (Lisäksi säilöntävimmassani kulutan aika paljon etikkaa, heh.)

Ja puhdasta tulee! Pyykki on, kuten sanoin, raikasta ja pehmeää.  En voi kuin suositella.

Oletko jo kokeillut pyykkietikkaa? Entä kiinnostaako sinua itse tehty pesuaine?

9 kommenttia:

  1. hei! itse teen pyykkietikan valmiiksi pulloon: 2dl etikkaa, 4dl vettä ja tuoksuöljyä oman maun mukaan. ei tarvii läträillä etikan kanssa joka kerta kun haju kuvottaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, kuulostaa iisiltä! Etikan haju ei minua kuvota, oikeastaan kaikkea muuta, mutta onhan tuossa valmiissa seoksessa puolensa. :)

      Poista
  2. Pyykinpesuainetta en oo kokeillut tehdä, mutta pyykkietikka on ollut käytössä jo pitkään. Ensin käytin niitä valmisversioita ja nyt oon siirtynyt itse tehtäviin. Eteerisiä öljyjä houkuttaisi ostaa lisää. Piparminttua tai laventelia ehkä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valmisversiot ihanissa pulloissa houkuttelevat, mutta ne hinnat eivät. :D Joten itse tehty 5/5. Itse olen laittanut nimenomaan piparminttua joukkoon, ah. Laventeli voisi toimia myös. Eteeriset öljyt ovat ihania, mietin just että mistäs niitä saisi edullisimmin ja joku vinkkasi tästä: https://www.limepop.fi/epages/Limepop.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014113007/Categories En ole vielä tilannut, mutta aion kokeilla.

      Poista
  3. Mää käytän pelkkää väkiviinaetikkaa huuhteluaineena. Sitä lorautan näppituntumalla huuhteluainelokeroon ja hyvä on tullu. Tykkään, ku on tuoksutonta pyykkiä. Pesuaine on ihan LV:n tuoksuton ni hyvä yhistelmä nämä kaks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä taas tykkään kun pyykissä on jokin tuoksu! Tuoksuton ei tunnu yhtä puhtaalta. Tiedostan, että tämä on ihan vaan jokin päähänpinttymä, mutta olkoon. Hyväntuoksuisiin lakanoihin on kiva pujahtaa. :)

      Poista
  4. Mittasin kaikki ainekset oikein ja lantrasin vielä yön yli seissyttä seosta reilulla vedellä ennen pullotusta. Nyt on kovettunut jankiksi eikä hievahdakaan pullosta. Mitähän tein väärin? ��

    VastaaPoista
  5. Toiset saippuat tarvitsevat enemmän vettä jotta saa sopivan paksuista pesuaineesta

    VastaaPoista
  6. Käytän tavallista etikkaa ilman mitään hajuja, koska juuri hajut minua tökkii. Etikka saattaa tuoksahtaa josjus hieman, jos olen reilusti sitä laittanut, n. ruokalusikallisen puhdasta etikkaa huuhteluainelokeroon. Joskus toki lurahtaa enemmän. Minökin ostan isommassa kanisterissa, en vielä ihan siinä isoimmassa. Tuo pyykinpesuaine on todella kiinnostava! Menee kokeiluun ihan varmasti! Kiitti!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit!