perjantai 29. kesäkuuta 2018

Näin yritän vähentää muovijätettä

Muovi on lähtökohtaisesti ihan perseestä. Etenkin turha muovi: kaikki mahdollinen pakataan yksittäin ja erikseen muovikääreisiin, eikä kuluttaja voi asialle juuri mitään. Se sylettää minua aivan mahdottomasti. Haluaisin ostaa parsakaalini ja muut vihannekseni ilman, että niitä olisi kääritty kelmuun tai pakattu valtaviin muovisammioihin. Kaikkien mahdollisten tuotteiden pakkaaminen älyttömiin muovikerroksiin on ärsyttävää ja turhaa – kosmetiikkaa vasta pakataankin melkein järjestään muoviin. Minussa alkaa päivä päivältä vahvistua tunne, etten voi enää jatkaa näin. Koska otan vasta ihan vauvan askeleita tällä, öh, ympäristötietoisemmalla tiellä, haluan jakaa muutaman keinon elää vähän järkevämmin. Ihan vain itseänikin varten. Nämä ovat varmasti about kaikille selvää kauraa, mutta kertaus on opintojen äiti (inhokkisanontani!).

1. Siirry muovipulloista lasisiin tai metallisiin juomapulloihin. Satunnainen jaffapullo on ihan fine, mutta arkisin kuljetan vettä kestopullossa. Minulla oli käytössäni Siggin alumiinipullo, ja nyt hankin rinnalle lasisen pullon silikonikuorella. Silikoni on myöskin ristiriitainen materiaali, mutta perustelen tämän sillä, että silikoninen kuori suojaa pulloa ja näin se on pitkäikäinen. Kestopullo on sitäpaitsi säästää rahaa aika tavalla, kun ei tarvitse ostaa vettä kaupasta. Vastikään muuten uutisoitiin, että muovipulloista irtoaa muovia juoman mukana elimistöön. Aika karua, eikö? En ihan ole varma, onko tämä vielä täysin kylmää faktaa, mutta ajatus on inhottava.


2. Hanki kestomuki kahville. Take away -kahvi on mielestäni ihan mahtava juttu. Ehkä vähän turha rahanreikä, mutta pieni kofeiinitärinä on mainio arjen piristäjä. Kuitenkin take away -mukien muoviset kannet ovat täysin turhaa roskaa. Olen käyttänyt jo vuosia KeepCupia, joka alkaa olla aika atomeina. Hankin siis myös Indiskasta kestomukin, joka alkaa sekin olla atomeina. Aion käyttää molemmat niin loppuun kuin voin. Nekin ovat muuten muovia, ja seuraavaksi hamassa tulevaisuudessa hankin lasisen KeepCupin tai vastaavan.

3. Säilö tähteet ja pakkaa eväät muovirasian sijaan lasipurkkeihin. Itselläni on nykyisin tapana pestä ja säästää isommat ja pienemmätkin lasipurkit ja käyttää ne tähteiden säilytykseen. Toki käytän vanhoja tuppervaaroja, mutta niistä irtoava muovi on alkanut ahdistaa. Olen siirtymässä enenevissä määrin lasisiin säilytysastioihin. Ja ne punajuuripurkit ovat oivallisia tähän tarkoitukseen. Ostin nuo lasiset säilytyspurkit ihan Tigeristä.



4. Pakkaa ostokset kestokassiin. En ole enää vuosiin ostanut juurikaan muovipusseja. Nykyisin kannan mukanani melkein aina kangaspussia, joskus jopa kahta. Niihin saa pakattua paitsi ostokset, myös kirjaston kirjat ja eväät. Tykkään ostaa hauskoja kangaskasseja matkamuistoksi tai bongatessani kivoja muuten vaan. Ja jos unohdan kangaskassin (niin käy joskus, kun hosuu) ostan muovipussin sijasta paperikassin, jonka utilisoin pahvinkeräysastiana. Ja muuten, pyrin pakkaamaan myös muutkin kuin ruokaostokset kestopussiin. En tarvitse vaatekaupan muovipusseja mihinkään. 

5. Hanki kestohedelmäpussi. Myös vihannekset ja hedelmät voi pakata kestokassiin! Itse ostin kestopussit SPR:n liikkeestä, mutta niitä saa ostettua varmaan muualtakin.Tietenkin monet vihannekset voi ostaa ilman pussia, esim. banaanien ja paprikoiden pakkaaminen pussiin on hassua.


6. Kierrätä muovi. Tämän toivoisin olevan helpompaa kuin nyt. Taloyhtiöömme on tulossa muovinkeräysastia, mutta astia on antanut odottaa itseään jo yli kuukauden. Toivossa on hyvä elää.  

Kuvassa Mádaran Cloudberry oat milk sekä Blackberry White clay -saippuat, Lushin Santa Baby -huulipuna, Christingle-suihkukosteusvoide,  Saving face -kasvoöljypala sekä äitini oppilaan käsintehdyt saippuapalat.

7.Valitse pakkauksetonta kosmetiikkaa. Tämä on nykyään osittain suht helppoa. God bless Lush! Kaikenlaiset kiinteät tuotteet ovat loistava tapa säästää paitsi luontoa, myös rahaa. Myös kotikosmetiikka on loistava juttu. Olen kuorinut kropan ihon kahvinpuruilla jo iät ja ajat. Seuraavaksi aion kokeilla naamioiden kokkailemista. Palashampoot ja -saippuat ovat minusta ihan mahtava juttu. Ja onneksi nykyään saa hyviä palashampoita, jotka ihan oikeasti toimivat. Kaikkea kosmetiikkaa ei tietenkään saa pakkauksettomana, mistä pääsemmekin seuraavaan pointtiin:

8.Valitse lasinen, pahvinen tai metallinen pakkaus. En osaa sanoa, onko tämä vain omantunnon epätoivoista rauhoittelua, mutta jotenkin haluan uskoa, että lasiin pakattu tuote on paremi kuin muoviin. Toki lasipakkaukset ovat yleensä kalliimpia. Onneksi esimerkiksi Sulapakin biohajoavat pakkaukset ovat lyömässä itseään läpi markkinoilla. Se ilahduttaa! Etenkin luonnonkosmetiikkaa pakataan usein pahviin, esimerkiksi Bohon meikeissä ei ole juuri lainkaan muovia.

Kuvan kosmetiikkatuotteet saatu. Erityismaininnan ansaitsee Signe Seebidin Roos-mineraalideodorantti, j
oka on loistava luonnonkosmetiikan dödö. 


9. Kiinnitä huomiota niihin pikkujuttuihin ja haasta itseäsi.
  • Tarvitsenko muovista kantta juomaani? Entä sitä pilliä? Onko muovipussiin pakattu tuote korvattavissa muulla pakkausmuodolla? (Esimerkiksi irtokarkit ovat tässä suhteessa ekologisempi vaihtoehto. HARMIN PAIKKA...)
  • Voinko ostaa pumpulipuikkoni ilman muovia? Vastaus: voin. Ainakin Johnson & Johnson'silla on muovittomia pumpulipuikkoja. Eivätkä ole juurikaan sen kalliimpia.
  • Entä hammasharja? Löytyykö muoviselle harjalle vaihtoehtoa? Vastaus: kyllä löytyy! Markkinoilla on esimerkiksi bambusta valmistettuja hammasharjoja. Itselläni on Humble Brushin harja, joka on oikein toimiva ja myös tyylikäs!
  • Siirryin takaisin pulverimaiseen pyykinpesuaineeseen, sillä se on pakattu pahviin. Ihan yhtä puhdasta pyykkiä tulee nytkin. Aion opetella tekemään itse pyykinpesu- ja tiskiainetta! Niinkin eliminoi vähän pakkausroskaa ja vesistöjen kuormittumista.
  • Tarvitsenko aina elmukelmua?
  • Tekonahkaiset halvat kengät ja laukut, ei kiitos. Ylipäätään vaatekaupoilla yritän panostaa aitoihin materiaaleihin ennemmin kuin polyesteriin. Tosin puuvillan tuotanto on ihan oma lukunsa, eikä siitä sen enempää.


Viimeinen juttu on ainakin minulle se haastavin: 

10. Osta vähemmän. Sori. Olen onnistunut välttelemään yletöntä kosmetiikan ostelemista viime aikoina, ja olenkin hieman ylpeä tästä. 

Ja ymmärrän, että tällainen bloggaaja, joka kuluttaa kosmetiikkaa varmasti keskivertokansalaista enemmän ja haahuilee kirpputoreilla ei ole maailman uskottavin henkilö paasaamaan tällaisesta aiheesta. Paljastankin teille: en tiedä, mikä on blogini jatko nyt, kun en enää koe voivani kuluttaa samalla tavalla kuin ennen. Ehkä alan kirjoittaa pääasiallisesti luonnonkosmetiikasta, en tiedä. Kokeiluja, onnistumisia ja epäonnistumisia olisi varmasti hauska jakaa, jos ne sattuvat kiinnostamaan jengiä. (Yh, hetki sitten vielä vannoin, ettei minusta tule tekopyhää viherpiipertäjää. Voi Moro lasso.) 

14 kommenttia:

  1. Onko tuo hammasharja minkä hintainen? Kun neljähän niitä vuodessa menee, vai onko vaihtoaika pidempi/lyhyempi kun normiharjalla (eli sen 3 kk välein).

    Meille tuli uuteen taloyhtiöön muovinkeräys about kuukausi sitten ja ilahduttavasti se aina täyttyy, ettei olla ainoita :D Tosin ihan kaikkea muovia en sinne laita, kun joutuisi ihan tiskiharjan kanssa ne huuhtelemaan (koska rasva/öljy), mutta helpot ja nopeat huuhdeltavat kyllä.

    Suihkugeeleihin pitäisi keksiä joku patentti, miten korkit saa irti, ne kun pitäisi aina erotella siitä pullo-osasta. Ovat yleensä eri materiaalia ja muutamalla merkillä ei kierrekorkkia kaikissa tuotteissa ole..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alle neljä euroa, muistaakseni. Vaihtoväli sama kuin muovisessa, tai näin ainakin kuvittelen. 😸😸

      Paras tapa välttää muoviroskaa on välttää muovia, mutta olishan se kivaa että se olisi helpompaa... 😬 Ja tuotteet joiden kierrättäminen on mahdotonta on kyllä vihoviimeisiä. 😹

      Poista
  2. Juu, yritän kaikin tavoin välttää ylenpalttista kelmuttamista ja muoviroskaa omassa arjessani. Olen jo vuosia inhonnut mm. muovipussiin pakattua leipää. Toivottavasti yhä enemmän leipiä ruvetaan pakkaamaan mieluummin paperipusseihin kuin ällöttäviin muovipusseihin. Leivän makukin säilyyn parempana paperipussissa, mutta kaipa ne muovipussit nähdään parempina pidemmän säilyvyysajan tms. takia.
    Meillä on kotona "ympäristövastaava", joka pitää kyllä huolen mm. kaiken mahdollisen roinan kierrättämisestä ja uusiokäytöstä. Kangaskassi kauppakassina on ollut normi jo vuosia yms. yms. Rakastan lasipurkkeja ja kaikki säästetään tulevaa käyttöä varten.
    Kosmetiikan pakkauksissa eniten ärsyttää pahvipakkausten päällä olevat muovikelmut, jotka ovat kerrassaan turhia.
    Kivaa viikonloppua Fanni:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kun just se, että paperiin pakattu leipä maistuu paremmalta!!! Itse en syö leipää niin paljoa, mutta jos syön, haluan että se on hyvää. 😹

      Ympäristövastaava kuulostaa hyvältä elämän lisäosalta. 😸😸

      Kivaa viikonloppua sulle ja, Sari!

      Poista
  3. Taitaa mennä ensi kerralla Humble brush omaankin ostoskoriin! Pitää myös muistaa katsoa tarkemmin noita vanupuikkoja. Niitä tulee sen verran harvoin ostettua ettei valikoimaan tule kiinnitettyä huomiota. Mitkä fiilikset on muuten tuosta kasvoöljypalasta? Vaikuttaa mielenkiintoiselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! On myös niin tyylikäs, että sen takoa pelkästään. 😸

      Kasvoöljy on ihana!! Tuoksu on jumalainen, ja iho tykkää. Tuota ei vaan saa enää, se oli Limited edition. 😿 Mutta Lushilla on vielä Full of Grace -seerumipala. En ole koklannut vielä.

      Poista
  4. Onneksi nykyään moni kauppa (esim. vaateliikkeet) veloittavat muovikasseista, joten toivottavasti ihmiset siirtyvät enemmän kestokasseihin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Se on hyvä juttu. Itselle ainakin iskee pihiys just siinä kohtaa, kun pitää maksaa pussista, ja hyvä niin. :D

      Poista
  5. Tosi hyviä pointteja! Melkein kaikki taitavat ollakin jo käytössä, mutta tuo jauhemainen pesuaine oli hyvä, sitä en tullutkaan ajatelleeksi. Mulla pesuaineissa ykköskriteeri on ollut eläinkokeettomuus ja sitten luonnollisuus, pitää tsekkaa vielä nuo pakkauksetkin tarkemmin. Pumpulipuikoista: jos haluaa tukea parempaa yritystä kuin johnson & johnson, niin esim. Natural Goods Companylta (ja varmaan monista muistakin kaupoista) saa Simply Gentlen luomuvanupuikkoja. Sulapaciin olen ihan rakastunut, ne pakkaukset ovat niin kauniita ja odottelenkin innolla mitä kaikkea tuosta materiaalista saadaan tehtyä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tuo jauhemainen pesuaine on ihan tuollainen oma välähdys, joka voi olla huonokin, en tiedä. :D Ajattelin tosiaan seuraavaksi tehdä itse pyykinpesuainetta, siitä tulee blogiin asiaa jos onnistun. :D

      Ja mahtavaa, kiitos vinkistä! Täytyy katsastaa ja etsiä vaihtoehtoja. Pumpulipuikot on vähän sellaisia, että koska niitä käyttää tosi vähän lopulta, ei tartte edes ostaa halvinta. :)

      Poista
  6. Ruohonjuuresta muistaakseni saa semmoisia "kestokelmuja", jotka on muistaakseni jostain luonnonmukaisesta aineesta valmistettu ja korvaa siis elmukelmut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oiskohan Bee's Wrapejä! Ne on ihan metka idea, mutta sitten taas käy mielessä, onko mehiläisvahatuotteiden käyttäminen paras ratkaisu kun nekin ovat kuolemassa sukupuuttoon..? En tiedä, tulipahan mieleen. Mutta tosiaan, olen noiden hankkimista harkinnut vakavissani. :)

      Poista
  7. Eikös Tupperi mainosta sillä laadukkaammalla muovillaan että siitä ei irtoa mikromuoveja tms? :D itse olen kans siirtyny muihin materiaaleihin mut tupperit pidän koska tuntuvat olevan laadukkaampia ja elämän läpi kestäviä. Pitäis kyllä saada jotain ihan mustaa valkosella siitä millä tavalla se muovi on erilaista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin paljon mahdollista! Aitoja tuppereita minulla ei edes ole, hence "tuppervaaroja" joka on meillä vähän tällainen yleisnimi kuvaamaan kaikkia muovisia säilytysrasioita. :D Ehkä hieman epäselkeä juttu, pahoittelen.

      Ja järkeväähän se on pysytellä vanhassa ja toimivassa ennemmin kuin heittää pois ja ostaa uutta tilalle. Todellakin!

      Poista

Kiva kun kävit!