sunnuntai 14. heinäkuuta 2019

DIY: Zero waste -kuivashampoo

Tällä kertaa Fannin koekeittiössä freesataan rasvaista tukkaa. Kuivashampoo best, mutta jos sitä suihkii tukkaan useamman kerran viikossa, tulee tyhjiä pakkauksia aika paljon. Kun aloin vähentää käyttämääni kosmetiikkaa, kuivashampoo oli melkeinpä ensimmäisten joukossa lähtenyt tuote. Tai siis, tuote jota en enää ostanut. Sen tarve ei suinkaan poistunut, ja myönnettäköön, että minulla on ollut kaapissa Bronnleyn ruusutalkki (<3) jo muinaisvuosista saakka, ja sitä olen välillä tupsutellut tukkaan. Talkkihan toimii oikein mukavasti, etenkin jos on blondiini. Monethan suosittelevat Dr Hauschkan silkkipuuteria kuivashampooksi. Mutta koska itse haluan kosmetiikkaa ilman pakkauksia ja halvalla, päätin vihdoin antaa itsetehdylle kuivashampoolle tilaisuuden.


Netti on pullollaan erilaisia reseptejä, joissa käytetään ties mitä arrowjuurijauheita. Mutta koska olen Suomessa ja arrowjuurijauhetta en äkkiseltään löydä omcasta kaapista tai edes lähikaupan hyllyltä, halusin tehdä kuivashampoon jostain helpommin saatavasta. Eli perunajauhoa ja ruokasoodaa päähän! Perunajauho imee rasvaa ja ruokasooda oman logiikan mukaan "deodoroi." Kaakaojauhe sävyttää. Joukkoon voi myös sekoittaa mausteita, esimerkiksi kanelia. Palikoista palikoin versio on silti nyt jakamani.



DIY Kuivashampoo blondeille

1 osa ruokasoodaa
2 osaa perunajauhoa
1 osa kaakaojauhetta

(Käytännössä tämä tarkoitti 1 rkl = 1 osa.)

Seoksen voi laittaa esimerkiksi vanhaan suolasirottimeen (ostin lystikkään kirsikkakuvioisen sirottimen kirppikseltä!), josta sitä on helppo ripotella päänahkaan. Minulla on käytössä myös ikivanha jättimäinen puuterihuisku, jolla joskus levitän kuivashampoota. Paras tapa on silti näppien kautta, koska näin määrän säätely on ainakin minulle helpompaa.

Jauhetta sirotellaan hiusten tyveen, annetaan vaikuttaa hetken ja sitten hierotaan vimmatusti. Kannattaa alkuun kokeilla maltillista annostusta. Toimii oikein mukavasti! Hiuksista tulee puhtaan tuntuiset ja näköiset, ja antaapa tämä kuivashampoo hieman rakennettakin!




Ponnekaasupulloon tottuneelle tässä on nielemistä, mutta ihan oikeasti, ei tämä niin hankalaa ole. (Ylipäätään olen miettinyt, että jengi on valmis tekemään vaikka millaisia vaivalloisia hokkuspokkustemmpuja kauneutensa eteen, mutta heti kun mukaan liitetään sanat "ekologinen" tai "zero waste" muutumme laiskoiksi ja sanomme, että "muuten kyllä mutku niin vaikeaaaaaa." Ei ole vaikeaa. Minä olen maailman laiskin ja mukavuudenhaluisin ihminen, ja jos minä pystyn tähän, kuka tahansa pystyy. Sori, rant over.)

Ja hei, vettä säästyy kun tukkaa ei tarvitse pestä edes joka toinen päivä. Ehkä vähän väkisin väännetty ajatus, myönnän. Kaakaon ansiosta tuoksun leivonnaisilta, tosin viime aikoina mieli on tehnyt kaakaota paljon enemmän kuin normaalisti. Minkäköhän takia...? *Insert thinking face emoji

Kiinnostaisiko sinua kokeilla itsetehtyä kuivashampoota? Tai jopa, onko parannusehdotuksia reseptiin? Olen avoin!

7 kommenttia:

  1. Mä en käytä lainkaan kuivashampoota. :D Pitkien hiusten etu, laitan vaan kiinni, kun näyttää siltä, että kohta olis pesun aika. Muutenkin mun sliipattu ponnari on jo jonkinasteinen "statussymboli" ja helppo sellainen, niin en siitä helpolla luovu. :D Hiuksia pidän yleensä auki vain ekana päivänä pesusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho! Mahtavaa! Olet onnekas, että sun tukka ei näytä öljykatastrofilta! Se on kyllä totta, että pitkällä tukalla voi vähän kikkailla. Itse teen lettikampauksia, niin jopas pitenee pesuväli. 😎

      Poista
  2. Itse tehty kuivashampoo on ollut mietinnässä, mutta vielä en ole kokeillut. Kyseessähän on tosiaa todella pienenpieni investointi, joten miksipäs ei testaisi. Oli kiva lukea sun kokemuksia asiasta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile tehdä! Olisi hauskaa lukea sunkin kokemuksia asiasta! 😊 Vaiva ja rahallinen panostus tosiaan on minimaalinen.

      Poista
  3. Mäkin luovuin kuivashampoosta jo jokin aika sitten, enkä juuri sitä kaipaakaan. Pesen hiukset joka toinen päivä ja yleensä kakkospäivän ne on kiinni niin rasvaisuus ei niin näy (who am I kidding, oikeesti mulla on hiukset 90% ajasta muutenkin kiinni). Yksi syy kuivashampoosta luopumiseen oli etten löytänyt sellaista mistä olisin kaikin puolin tykännyt, mutta kyllä mua myös hirvitti se miten paljon sitä kului kun sitä säännöllisesti käytti. Voisin kyllä joskus jotain tällaista diy-reseptiä kokeilla, kun joskus tulee sellainen fiilis että tahtoisi vähän rakennetta hiustyveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse en haluaisi pestä tukkaa joka toinen päivä, koska olen vaan niin laiska. Ja kuivashampoo on hyvä niinä aamuina, kun tajuaa, että olisi illalla pitänyt sittenkin pestä tukka. 😅
      Se jätteen määrä hirvitti. Kuukaudessa tyhjeni parhaimmillaan yksi purkki, joskus aikanaan. Ei vaan pysty enää moiseen, vaikka olisikin luonnonkosmetiikkaa. Jäte on jätettä.

      Rakennetta tästä tulee ihan mukavasti, ei nyt niin paljoa kuin hiuspuuterista, mutta luonnollista nostetta kyllä vähän. 😊

      Poista
  4. Tän diy-tökötin levittäminen tukkaan onnistuu parhaiten hammasharjalla (joku alle euron halpisharja palvelee mainiosti). Mun tukka on ruskea, joten laitoin muistaakseni kaikkia ainesosia saman määrän. Säilytän jauhetta pilttipurkissa vessan kaapissa. Siitä on helppo ottaa tavaraa hammasharjaan jalevittää tukkaan. Jostain luin, että muutamalla tipalla eteeristä öljyä vois vaikuttaa tuoksuun. Toistaiseksi oon tyytynyt tuoksumaan kaakaolle. 😀

    VastaaPoista

Kiva kun kävit!