maanantai 9. heinäkuuta 2018

Do It Yourself: Astianpesuaine

En usko, että pystyn ryhtymään (tai edes haluan, jos rehellisiä ollaan...) täysin zero waste -ihmiseksi. Mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että ideoiden poimiminen tuosta ajattelutavasta on vain hyvästä. Siksipä nappailen jatkuvasti muistiin hyviä ideoita. Yksi niistä on itsetehty astianpesuaine. Reseptin löysin Trashless-blogista, joka on erinomainen ja mielenkiintoinen paketti zero waste -elämäntavasta.

Astianpesuaineen resepti on naurettavan simppeli, ja yhden pullollisen hinta niin alhainen, etten keksi yhtäkään syytä olla kokeilematta omatekoista pesuainetta. Se on myös biohajoavaa, ei sisällä ympäristölle haitallisia kemikaaleja, eikä rehevöitä vesistöä.




Mitä tarvitset ( n. 1 litra )

iso astia
raastinrauta
ruokalusikka
50 g Marseille-saippuaa (varmasti jokin muukin luonnonmukainen saippua käy)
1 rkl ruokasoodaa
1 rkl kidesooda eli kristallisooda (luonnollinen yleispesuaine, jota löytää vaikkapa rautakaupasta tai isoista marketeista)
0,8 dl kiehuvaa vettä
20 tippaa aromaattista öljyä (tämä ei ole pakollinen ainesosa)

Ohjeet

Raasta Marseille-saippua raastimella. Laita saippuaraaste suureen astiaan ja päälle kiehuva vesi. Sekoita kunnes saippuaraaste on kokonaan liuennut veteen. Sekoita mukaan kidesooda ja ruokasooda. Anna seoksen jäähtyä muutama tunti. Sekoita sauvasekoittimella ja lisää halutessasi mukaan aromaattista öljyä. Laita seos pumppupulloon. Jos astianpesuaine tuntuu liian paksulta lisää tarvittaessa kuumaa vettä.


Tekeminen oli helppoa kuin heinänteko! Pari vinkkiä: kannattaa rastaa saippua mahdollisimman pienellä terällä, niin se liukenee helpommin. Itselläni pesuaine hyhmettyi todella paksuksi, joten suosittelen kaatamaan kuumaa vettä joukkoon ennen pullottamista, jos näin on. Jälkijunassa homma hankaloituu... Itse tykkään kun tuote tuoksuu joltain, eli eteerisen öljyn lisääminen ei ole lainkaan huono homma. Itse tiputtelin joukkoon appelsiiniöljyä ja puristin sitruunanjämätkin. 

Pesuaine pesee astiat puhtaiksi. Ei jää tuoksua, vain puhtaat astiat. Aine ei vaahtoa, siihen on varmaan totuttelemista. Mutta eikös vaahto yleensä ole vain kosmeettinen juttu? Luulen, että pesuaine on myös aika riittoisaa. Ja jos ei ole, uuden satsin tekeminen on niin helppoa, etten usko enää palaavani kaupan pesuaineeseen. Ympäristö ja kukkaro kiittävät. Ostin myös tuollaisen puisen Redecker-merkkisen tiskiharjan, johon saa ostaa vaihtopäitä. Onhan se hieman kalliimpi kuin muoviset, mutta ah niin kaunis, ja ihan oikeasti miellyttävämpi käytössä. Harjoja myy ainakin Ruohonjuuri, noin neljän euron hintaan. Vaihtopäät maksavat 2,85 tai 3,25 €, riippuen onko harjasosa eläimenkarvaa vai luonnonkuitua. (Hieman harmittelen nyt, että ostin tajuamattani eläinkarvaisen tiskiharjan. No, vaihtopäiden kohdalla petraan.)

Kiitos Trashless reseptistä! Kiinnostaako teitä nämä DIY-hommat? En ole kummoinen kädentaitaja itse, mutta ehkä voisi opetella. Seuraavaksi kertoilen omatekoisesta pyykinpesuaineesta. 

6 kommenttia:

  1. Loistoidea tuoda/viedä vaikka tuliaisena kaverille tai äidille ; D
    Pullota pesuaine nättiin patenttikorkkiseen lasipulloon ja voilá, siinä se on. Tykkäisin!

    VastaaPoista
  2. Pakko kokeilla tätä! Mäkin tulen ehdottomasti heittämään sekaan eteeristä öljyä. Mähän olen muutenkin vaihtanut jo kaikki pesuaineet luonnollisempiin, paitsi sitä huuhteluainetta, mitä mies ei anna, koska kaikki mitä olen kokeillut ei kulma tee vaatteista puhtaan hajuisia. BUU! On muuten kädet kiittänyt tämän vaihdoksen jälkeen, ei tarvi siivotessa edes hanskoja, eikä kädet kuivu silti, ovat niin paljon ihoystävällisempiä, vaikka toki kalliimpia, mutta asia johon haluan panostaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on seuraavaksi edessä yleis- ja vessanpesuaineen valmisteleminen. Mäntysuopa olisi kai hyvä vaihtoehto, mutta sen pitäsi olla sitä laillista, ja nyt mulla on kaapissa jotain feikkiä.. :D Enkä suoraan sanoen nauti mäntysuovan tuoksusta yhtään.

      Huuhteluaineet on kyllä niin turhakkeita, tai siis ymmärrän lakanapyykissä koska pehmentävät, mutta silti. Aion valmistaa pyykkietikkaa, sillä saa tuoksua pyykkiin! Sitä myydään valmiinakin - ehkä voisit vaivihkaa vaihtaa sellaiseen? :'D


      Suosittelen muuten pistämään ehkä tilkan enemmän tuota kidesoodaa, niin tulee vähän pesevämpää!

      Poista
  3. Kiitos tästä, aion ehdottomasti kokeilla :) Kauankohan muuten tuo säilyy? Mietin, tekisinkö puolet pienemmän annoksen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Loistavaa! :) Täytyy sanoa, ettei hajuakaan. Voisin kuvitella, ettei se miksikään mene, koska tuossa ei ole mitään sen kummemmin pilaantuvaa! Itselläni ei ole tiskikonetta, joten tiskiainetta menee runsaasti. :D

      Poista

Kiva kun kävit!