torstai 3. elokuuta 2017

Puutarhassa

Kukat ovat hyviä kuuntelijoita, lauloi Pekka Streng. Pidän kukista. Haluaisin olla viherpeukalo, mutten ole vaan tapan talossa ja puutarhassa. Ihailen kuitenkin kauniita puutarhoja. Hedelmäpuita, marjapensaita, kukkia, ruohoa, vehreää elämää. Ehkä joskus vielä opettelen huolehtimaan vihreistä ystävistämme. Onneksi sitä ennen voin nauttia puutarhan tunnelmasta tuoksupullossa. Hermèsin Un Jardin -sarjan tuoksuihin on pullotettu puutarhoja ympäri maailman. Olen aiemmin esitellyt Un Jardin Apres la Moussonin, joka on saanut inspiraationsa Keralasta. Nyt olen saanut haltuuni muutkin Jean-Claude Ellenan suunnittelemat puutarhatuoksut somissa minipulloissa, joten aika esitellä nekin. (Ostin setin Neiti Minttukiharalta. Pääsivät rakastavaan kotiin!)


Un Jardin en Mediterranee on aromaattinen, puinen ja raikas. Tuoksun inspiraation lähteenä on toiminut tunisialainen puutarha, aamuinen viikunapuu sekä Välimeren sitruuna. Alkutuoksussa on sitruunaa, bergamottia sekä mandariinia. Sydäntuoksussa on oleanteria ja appelsiininkukkaa. Pohjatuoksussa seetriä, myskiä, katajaa, sypressiä. viikunanlehteä sekä pistaasipähkinää. Itse haistan sitrukset, puut sekä lumoavan viikunanlehden. Rakastan viikunanlehden vihreää tuoksua. Tämä on ehdottomasti maskuliinisin tuoksu tässä sarjassa, ja siksi Monsuunituoksun jälkeen toinen suosikkini. Rauhoittava, filosofinen tuoksu.


Un Jardin Sur le Nil on käsittääkseni sarjan suosituin tuoksu, enkä ihmettele. Hedelmäinen, raikas ja kukkainen tuoksu on kerrassaan miellyttävä ja uppoaa varmasti kenelle tahansa. On vaikea kuvitella, ettei joku pitäisi tästä tuoksusta. Minäkin pidän. Sarjan toinen tuoksu on saanut inspiraationsa käppäilystä Assouanin saaren puutarhoissa Niilissä. Alkutuoksussa on mangoa, tomaattia, greippiä ja porkkanaa. Sydäntuokussa hyasinttia, lootusta, kaislaa, pionia ja appelsiinia. Pohjatuoksussa myskiä, suitsuketta, labdanumia, kanelia sekä iiristä. Tuoksu avautuu vihreänä ja hieman kirpeänä. Haistan tomaatin ja greipin. Voisin kuvitella, että hellepäivänä Niilin puutarha virkistäisi. Tuoksussa on läpikuultavuutta. Se on elegantti ja naisellinen. Mieleni tekisi pukeutua valkoiseen, ohkaiseen pellavaan ja pitää asusteet minimissä.


Le Jardin Le Monsieur Li on kiinalainen puutarha, jossain mielikuvituksen ja todellisuuden välillä. Raikkaan sitruksinen ja aromaattinen tuoksu on sarjan simppelein. Se on todella zen, hyvällä tavalla. Tuoksussa on kumkvattia, minttua ja jasmiinia. Herra Lin puutarhassa olo on raikas ja virkeä. Tämä tuoksu on minulle vähän väliinputoaja. Se ei jää mieleen ihan samalla tavalla. Mutta kiva sitrustuoksu päiviin, kun haluaa tuoksua hyvältä ilman sen kummempia kommervenkkejä.


Un Jardin Sur Le Toit, puutarha katolla, on vihreän hedelmäinen ja aavistuksen makea. Se on kunnianosoitus Hermésin päämajan katolla sijaitsevalle puutarhalle. Pariisilainen kattopuutarha, kyllä kiitos! Tämä on sarjan tuoksuista ehdottomasti makein ja nuorekkain. Siinä on omenaa ja päärynää, vihreää ruohoa, magnoliaa, ruusua sekä rosmariinia. Itse haistan ruohon ja hedelmät voimakkaimmin. Tuoksu on kuin laiska aamu kostealla nurmikolla puun varjossa. Tai kun haukkaa päärynää, joka on niin mehukas, että mehua valuu leualle ja se tahmaa sormet. Iloinen ja positiivinen tuoksu, joka sopii aurinkoisiin ja nauruntäytteisiin kesäpäiviin.


Un Jardin -tuoksut ovat erittäin miellyttäviä ja helppoja kesätuoksuja. Kardemummainen Un Jardin Apres la Mousson on suosikkini, sillä se on sarjan särmikkäin ja omalaatuisin kaveri. Jokainen tuoksu on kuitenkin sopivasti yksilöllinen, sillä niistä haistaa, että niihin on käytetty aikaa ja rakkautta. Niiden taustalla on tarina, jota ne kertovat onnistuneesti. Ne ovat impressionistisia, ja mielestäni ehdottomasti osoitus siitä, että tuoksut voivat olla taidetta. Ne ovat kevyitä ja helppoja kukkaistuoksuja, mutta ehdottomasti mielenkiintoisia ja elegantteja sellaisia. Niiden kesto ei ole huimaavimmasta päästä, mutta kestän sen ja tiputan kernaasti uuden tipan tuoksua ranteeseeni.

Johan puutarhatuoksut ovat tuttuja? Näitä tuoksuja on kuulemma itse kukin roudannut maailmalta kotiin, ennen kuin Hermès tuli Suomeen. Itseasiassa, nämä tuoksut ovat tavallaan hyvin suomalaisia: vähän läpinäkyviä, luonnollisia, puhtaita ja mietoja.

(Muuten, näiden kuvien ottamisesta nautin kovasti. Teema inspiroi kuljeskelemaan äitini puutarhassa. Ehkäpä onnistuneimmat kuvat koko blogini historiassa, vaikka itse sanonkin.)

6 kommenttia:

  1. Mä rakastan Mediterraneeta mun miehellä, itselleni se on liian miehekäs käytettäväksi. Kolme muuta on taas itsellä jatkuvassa käytössä varsinkin näin kesäisin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täydellisiä kesätuoksuja!<3 Ja hauska, miten mä selkeästi tunnen vetoa sarjan "miehekkäimpiin" tuoksuihin. :D

      Poista
  2. Aivan ihanan kuuloisia! Eivät ole itseasiassa ollenkaan tuttuja olleet ennestään, mutta kuulostaa ihan huipulta, että tuoksuun on tavallaan taltioitu maisema eikä vain yksittäisiä elementtejä :)

    VastaaPoista
  3. Todella kauniit kuvat! Mukavaa kun pääsivät hyvään kotiin ;) :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos! Pääsivät todella. Tosin äitini innostui näistä myös, joten saas nähdä maltanko luopua jostakin. :D

    VastaaPoista

Kiva kun kävit!